Dolot szczelny ?
Płać! A jednak zedrą z nas abonament RTV
Zwiń
X
-
Nie uciekniesz przed abonamentem radiowo-telewizyjnym! Już w przyszłym roku "skarbówka" ściągnie Ci go razem z podatkiem. W każdym razie dziś wszystko na to wskazuje.
Po wyborach - i to bez względu na ich wynik - zacznie się bowiem ofensywa Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Jej szef Jan Dworak zapowiada prace nad nową ustawą medialną. Oglądasz publiczną telewizję, czy nie - zapłacisz i to słono. Dzisiaj to ponad 205 zł rocznie. Za rok - kto wie?
Jakie będzie nowe prawo medialne? Jednym z projektów jest tzw. projekt twórców. Zakłada zastąpienie abonamentu opłatą audiowizualną. Wnosić ją miałby niemal każdy z nas. Jej ściąganiem - poprzez PIT - zajmowałyby się urzędy skarbowe. Projekt zgłoszono w Sejmie jako poselski, jednak prace nad nim się nie zakończyły. To on będzie bazą prac w przyszłym parlamencie. Tylko, czy zmiany są potrzebne?
Katarzyna Twardowska, rzecznik KRRiT informuje, że wpływy z abonamentu już teraz wynoszą 460 mln zł. - To o 20 proc. więcej niż przewidywane na cały rok 2011. Taki wynik to przede wszystkim efekt dobrej współpracy z Pocztą Polską oraz kampanii informacyjnej - mówi Twardowska. Tak, czy inaczej wpływy z abonamentu to tylko 13 proc. pieniędzy zjadanych przez medialnego kolosa. Jest fatalnie zarządzany, ma zbyt wielu pracowników i często po prostu trwoni nasze pieniądze. Zaś "Misję" spełnia zwykle po 23.00. Dlaczego mamy za to płacić?
Klapa "Tańca na lodzie", kontrowersje wokół Adama Darskiego - "Nergala" w jury "The Voice of Poland", do tego Bizancjum - wystawna siedziba TVP w Warszawie, przerost zatrudnienia i co tu ukrywać - trwonienie pieniędzy. Taka jest nasza telewizja publiczna. Jeśli mamy płacić abonament, to chcemy wiedzieć za co. Czy nowa ustawa medialna, nad którą po wyborach chce pracować Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, coś tu zmieni? W zakończonej kadencji zrobić dało się niewiele. PO chciała likwidacji abonamentu i finansowania mediów publicznych z budżetu, ale nie znalazła poparcia w innych ugrupowaniach.
- Zmiany w telewizji są konieczne. Płacenie na media publiczne przez podatek PIT na pewno uszczelniłoby system. Jednak najpierw trzeba uporządkować telewizję. Ona upodabnia się do programów komercyjnych, zaś misję realizuje w nocy, kiedy ja, jak większość normalnych ludzi, po prostu śpię - podkreśla Wojciech Saługa, poseł PO.
Dodaje, że to nie dotyczy radia publicznego. Bo tam, choć się nie przelewa, "misję" po prostu czuć. Dr Krystyna Doktorowicz, medioznawca z Uniwersytetu Śląskiego, nie dziwi się, że problem abonamentu wróci po wyborach. To sprawa drażliwa i mogłaby mieć wpływ na nasze wybory przy urnach. - Powinniśmy promować naszą kulturę. Pieniądze na ten cel z abonamentu powinny być znaczone, a nie trafiać do jednego worka - mówi. Jej zdaniem, znalezienie systemu finansowania mediów publicznych jest koniecznością.
Problem w tym, że jesteśmy w momencie, w którym nikt nie jest w stanie przewidzieć, w jakim kierunku media się rozwiną. Lada moment faktem stanie się cyfryzacja mediów. - Teraz misja przez telewizję jest realizowana tylko częściowo. Dużo nadziei wiążę z tym, że Andrzej Fidyk został szefem redakcji dokumentalnej TVP1. Mamy TV Kulturę i dobre filmy popularno-naukowe. To jednak ciągle za mało - dodaje Doktorowicz.
Pozostawię to bez komentarza :evil: bo przecież weekend mamy :twisted:
-
-
Mam nadzieję,że znajdą się w tym kraju mądrzy prawnicy,którzy złożą w Trybunale pozew p-ko Polsce za ściąganie nienależnego podatku.
Jeżeli "misyjna" TVP chce za swoje,pożal się boże "produkcje" otrzymywać należność z mojej kieszeni może sobie sygnał zakodować.
Kto będzie miał życzenie oglądać te wypociny,to zapłaci.
Na razie nie mam zamiaru płacić za misyjne programy typu: Plebania,Klan,Słowo na niedzielę i "gadające głowy" w koloratkach.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
od wielu wielu lat nie istnieje dla mnie publiczna TV, poprostu nie oglądam ani minuty żadnego z jej programów... jakim urwa prawem mam za to płacić :?: :!: :?: :!:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
pożyjemy, zobaczymy. świadomość społeczna jest już inna i ludzie nie boją się pozwów zbiorowych, a na to się będzie zanosiło jeśli nałożą tą opłatę wszystkim, do Strasburga parę pism i obciążenie posłów głosujących za (jest coś takiego jak odpowiedzialność urzędnika za decyzje) - stąd wątpię żeby ryzykowali. Ludzie którzy nie mają TV w większości zastępują go internetem, a to o wiele potężniejsze medium do organizacji protestu...
Sam nie mam TV, wielu znajomych nie ma i nie planuje - nic ciekawego PL TV nie wnosi do życia (vide Plebanie, Klany i inne wodogłowia). Wystarczy 24'' monitor z tunerem TV do okazjonalnego podpięcia jakiejś konsoli i oszczędność miejsca w małym mieszkaniu natychmiastowaMój Skodillac
Komentarz
-
-
arturozory, no dokładnie tak powinno być.. płacę qwa 70zł co miesiąc za cyfrę gdzie te programy sa więc dlaczego mam jeszcze płacić kolejne kilkanaście złotych za to samo? no to jest złodziejstwo po prostu.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112arturozory, no dokładnie tak powinno być.. płacę qwa 70zł co miesiąc za cyfrę gdzie te programy sa więc dlaczego mam jeszcze płacić kolejne kilkanaście złotych za to samo? no to jest złodziejstwo po prostu.
PS Ja też nie mam ochoty płacić na to coś.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Mnie ciekawi od kogo to będą ściągać? Bo najczęściej 2 osoby pracują w gospodarstwie domowym, czyli co od dwóch osób? A jeśli ktoś wykazuje tak mały dochód, ze nie płaci podatku to jak wtedy ściągną?
Co do nie-posiadania TV w domu, nie wiem jak w Polsce (pewnie tak samo), ale w UK wystarczy mieć komórkę przez którą można odbierać programy TV, komputer+internet i każde jedne urządzenie które umożliwia odbiór TV żeby podpadać pod tzw. TV licence.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrZamieszczone przez lukasz3112arturozory, no dokładnie tak powinno być.. płacę qwa 70zł co miesiąc za cyfrę gdzie te programy sa więc dlaczego mam jeszcze płacić kolejne kilkanaście złotych za to samo? no to jest złodziejstwo po prostu.
PS Ja też nie mam ochoty płacić na to coś.POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abcdeNawet o to walczyli ale jak nie uzyskali większości to nic nie mogli zrobić.
Po prostu wybory minęły i większość obietnic poszła się p... aść.
W tym roku stawiam na coś nowego.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Następny pomysł, teraz mikołajkowy :twisted:
Masz w domu prąd? Pewnie, że masz.
To znaczy, że możesz mieć telewizor, a to według Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji wystarczający powód, byś płacił abonament RTV. KRRiT chce dobrać się do kieszeni tych, którzy nie rejestrują odbiorników i mają abonament w nosie.
Mówisz, że telewizję oglądasz laptopie, tablecie czy smartfonie i abonament nadal Cię dotyczy. I to nie jest takie pewne, KRRiT już myśli jak i od Ciebie ściągnąć składkę na misję mediów publicznych.
Wczoraj Jan Dworak, przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, powiedział w radiowej Trójce, że w najbliższej nowelizacji ustawy medialnej zostanie zachowany dotychczasowy sposób zbierania abonamentu, jednak system ten zostanie uszczelniony.
Wyjaśnił, że nowa koncepcja dot. płacenia abonamentu zakłada właśnie, że każde gospodarstwo ma możliwość odbioru programów radiowych i telewizyjnych.
Jak wyjaśnił, problemy ze ściągalnością abonamentu rtv dotyczą osób, które zarejestrowały odbiornik telewizyjny lub radiowy, ale nie płacą abonamentu, oraz tych, które nie rejestrują odbiorników.
- Trzeba doprowadzić do tego, aby osoby, które nie zarejestrowały odbiorników, miały poczucie, że jeśli tego nie zrobią, to grożą im pewne konsekwencje - dodał.
Dworak zapowiedział, że KRRiT przedłoży zmianę dotyczącą płacenia abonamentu, jednak to nie będzie opłata od gniazdka elektrycznego ani opłata przy okazji płacenia za energię elektryczną. Przewodniczący KRRiT wyjaśnił, że nowa koncepcja będzie oparta na założeniu, że każde gospodarstwo, do którego jest doprowadzona elektryczność, ma możliwość odbioru programów radiowych i telewizyjnych. Jak dodał, już nie będzie trzeba rejestrować odbiorników.
KRRiT przygląda się również nowoczesnym urządzeniom, dzięki którym można oglądać telewizję lub słuchać radia. Katarzyna Twardowska, rzecznik prasowy Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, na pytanie czy abonament będzie dotyczył również telefonów czy tabletów z dostępem do internetu, który umożliwia oglądanie telewizji odpowiedziała wprost: - Chcemy odejść od tradycyjnego, dotychczasowego pojęcia odbiornika radiowego i telewizyjnego, bowiem katalog urządzeń, dzięki którym dziś możemy oglądać czy słuchać programu telewizyjnego i radiowego znacznie się rozszerzył.
Choć pewnie te zmiany nie znajdą się jeszcze w małej nowelizacji ustawy medialnej, wszyscy, którzy uciekają przed wspieraniem misji TVP już powinni zacząć się bać.
Gadżetów, które umożliwiają oglądanie telewizji i słuchanie radia jest coraz więcej. Pół biedy jeśli KRRiT opodatkuje nam laptopy, ale co zrobi jeśli jedynym naszym odbiornikiem telewizyjnym będzie lodówka z ekranem w drzwiach.
A co z samochodami, w których również pojawiają się ekrany. Nawigację samochodową, która jest po prostu małym komputerem, również można uzbroić w możliwość ogląda telewizji.
Wygląda na to, że tylko jaskiniowcy się nie załapią :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz